Katastrofala pandemier
Utforska området pandemiberedskap och upptäck hur du kan bidra till att förhindra katastrofala globala utbrott och värna om folkhälsan.
Introduktion till biosäkerhet
Varför det är viktigt
Pandemier har påverkat mänskligheten genom tiderna och historien har visat hur förödande de kan vara. Spanska sjukan dödade mellan 50 och 100 miljoner människor mellan åren 1918 och 1920. Den senaste, Covid-19, har till augusti 2024 smittat mer än 770 miljoner människor och orsakat minst 7 miljoner dödsfall. Men det kunde ha varit mycket värre om viruset hade varit dödligare, mer smygande eller mer smittsamt.
Även om vi fortfarande står inför risker från naturliga pandemier som kan spridas från djur (zoonoser), såsom fågelinfluensan, ökar de tekniska framstegen inom AI och syntetisk biologi sannolikheten för att vi under de kommande decennierna kommer att ställas inför en pandemi som är betydligt värre än coronaviruset. En sådan situation kan till exempel uppstå om farliga smittämnen oavsiktligt läcker ut från forskningslaboratorier eller avsiktligt produceras och sprids av illasinnade aktörer.
Dessutom investeras få resurser i området. Det finns till exempel bara cirka 10 personer som arbetar med det globala antagandet av konventionen om biologiska vapen, som förbjuder utvecklingen av biologiska vapen. De kemiska och nukleära motsvarigheterna har däremot 500 respektive 2 600 anställda.
Ny teknisk utveckling och den ökade uppmärksamheten efter COVID-19 ger dock nya möjligheter att stärka försvaret mot framtida pandemier. Denna sida syftar till att ge dig en djupare förståelse för problemet och vägleda dig i hur du kan bidra till att minska risken för framtida pandemier.
Karriär inom pandemiprevention
Genom att välja en karriär inriktad på att förhindra katastrofala pandemier kan du bidra till en mer effektiv identifiering, hantering och mildring av biologiska hot.
Tekniska roller
Tekniska roller
Epidemiologisk modellerare
Dataforskare
Mikrobiolog
Policyroller
Policyroller
Regeringspolicyrådgivare
Policyanalytiker på tankesmedja
Policyforskare
Verksamhet och stödjande roller
Verksamhet och stödjande roller
Programansvarig
Logistiksamordnare
Operations Associate
Karriär inom pandemiprevention
Globalt
Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI)
Hjälper världen att bättre förbereda sig för framtida epidemiska och pandemiska hot och stöder framsteg mot 100 Days Mission.
Världshälsoorganisationen (WHO)
Främjar hälsa, håller världen säker och hjälper de mest utsatta
Blueprint Biosecurity
En ideell organisation som arbetar för att uppnå genombrott i mänsklighetens förmåga att förebygga, mildra och motverka pandemier.
Johns Hopkins Center for Health Security
Skyddar människors hälsa från epidemier och katastrofer och ser till att samhällen är motståndskraftiga mot stora utmaningar.
Secure Bio
En ideell organisation inom biosäkerhet som arbetar mot att skydda samhället från katastrofala biologiska risker.
1 Day Sooner
Förespråkar för deltagarnas intressen i intensiva infektionssjukdomsstudier för att hjälpa till att testa vacciner och möjliggöra andra medicinska framsteg.
I Sverige
Folkhälsomyndigheten
Statlig myndighet med nationellt ansvar för folkhälsa.
Pandemifonden
En nationell insamlingsfond som syftar till att stärka svensk virusforskning och förebygga virusorsakade sjukdomar och pandemier.
Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)
Bidrar till samhällets förmåga att hantera större olyckor, kriser och följderna av krig, inklusive biosäkerhetshot och pandemisvar.
SciLifeLab
Bygger upp laboratoriekapacitet på uppdrag av regeringen för att kunna bistå vid framtida pandemier.
I Norden
Långsikt
En norsk politiskt oberoende tankesmedja som syftar till att belysa vår tids mest förbisedda frågor, inklusive katastrofala pandemier.
CEPI
En norskbaserad stiftelse som finansierar oberoende forskningsprojekt för att utveckla vacciner mot nya infektionssjukdomar.
Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC)
ECDC har sitt huvudkontor i Stockholm och stärker Europas försvar mot infektionssjukdomar.
Från vision till transformation: Inspirerande karriärvägar
Ulrik Horn
Biosäkerhetsentreprenör
Ulrik Horn är en tidig användare av EA och har flyttat sin karriär från vindkraftsindustrin till att använda sina entreprenöriella färdigheter för att arbeta med mer försummade saker. Hans senaste projekt, Fønix, har utforskat potentialen i att bygga ett skydd för biovapen med målet att öka samhällets motståndskraft mot pandemier och minska den existentiella risken i samband med en sådan händelse.
Ulrik Horn
Biosäkerhetsentreprenör
#TAKE ACTION
Var ska man börja?
Skapa en skräddarsydd karriärplan
Utforska EA Sveriges kostnadsfria karriärguide, som hjälper dig att skapa en robust plan för hur du kan bidra till AI Safety-området
Bygg upp dina färdigheter med BlueDot Impact
Bygg upp dina färdigheter genom BlueDot Impacts 12-veckors kostnadsfria Biosecurity Fundamentals Course.
Ansök om individuell karriärrådgivning
Få input till din karriärplan, eller till ett specifikt karriärbeslut, genom individuell coachning med EA Sverige. Det är helt kostnadsfritt.
Ytterligare resurser
Jobbportal
Hitta lediga tjänster
Använd Probably Good's jobbsajt för att hitta lediga biosäkerhets-roller som passar dina färdigheter och intressen
Problemområdesprofil
Läs mer
Utforska 80 000 timmars omfattande analys av en karriär inom biosäkerhet
Forskning
Fördjupa dig i forskningen
Utforska Our World in Data's artiklar och diagram om pandemier
Nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad
Få de senaste nyheterna, insikterna och expertanalyserna inom biosäkerhet genom Johns Hopkins Center for Health Securitys nyhetsbrev.
Vanliga missuppfattningar
Skingra vanliga missuppfattningar
Läs/lyssna på vad 14 experter på biosäkerhet anser vara de största missuppfattningarna om biosäkerhet och pandemirisker.
Community
Engagera dig och Nätverka
Gå med i ett nätverk av studenter och yrkesverksamma som är intresserade av det nordiska biosäkerhetsområdet genom The Nordic Biosecurity Group.