Kärnsäkerhet

Utforska kärnsäkerhet som ett problemområde och lär dig hur du kan bidra till nedrustning av kärnvapen och minska risken för kärnvapenkonflikter.

Introduktion till Kärnsäkerhet

Varför det är viktigt

Kärnvapen har potential att döda hundratals miljoner människor direkt. Dessutom skulle de efterföljande effekterna av en atomvinter påverka klimatet och jordbruket, vilket skulle leda till att ytterligare miljarder drabbas av svält när den globala livsmedelsförsörjningen radikalt minskas.

Det finns många historiska exempel på när USA eller Ryssland har varit nära att avsiktligt eller oavsiktligt avfyra sina missiler, där slumpen eller individer som inte följt fastställda procedurer har förhindrat ett kärnvapenkrig. Dessa “near misses” visar på allvaret med kärnvapensäkerhet, särskilt med tanke på att flera pågående militära konflikter involverar stater med kärnvapenstridsspetsar. Samtidigt stoppade den historiskt största finansiären av program mot kärnvapenkrig, MacArthur Foundation, alla sina finansiella bidrag 2023, vilket ledde till en minskning av finansieringen med mer än 30 %.

I slutändan ligger besluten om utplacering och användning av kärnvapen i händerna på de kärnvapenbärande staterna: USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea. De flesta tänkbara sätt att minska kärnvapenrisken innebär att dessa länder och deras allierade måste ändra sitt agerande. Några lovande metoder verkar vara att arbeta inom dessa staters militära strukturer, genom utrikespolitiska organisationer, i tankesmedjor som bidrar med idéer om hur vi kan minska risken för kärnvapenkonflikter, eller genom att öka filantropiska donationer inom området. Exempel på mer okonventionella angreppssätt är att arbeta självständigt för att förbättra relationerna mellan nyckelpersoner i kärnvapenmakterna eller att öka motståndskraften i vår livsmedelsförsörjning i händelse av en atomvinter.

nuclear weapon impact
A baby is scanned for radiation in Nihonmatsu, in Japan's Fukushima Prefecture on March 15, 2011. (Reuters/Kyodo)

Karriär inom kärnsäkerhet

En karriär inom kärnsäkerhet kan anta många olika former – från forskning och policyskapande till roller inom kapacitetsuppbyggnad – alla med potential att förhindra spridningen av kärnvapen och säkerställa global fred.

Tekniska roller

Tekniska roller

Skyddar kärnteknisk infrastruktur från cyberhot och ser till att nedrustningsinsatserna är vetenskapligt välgrundade och genomförs på ett effektivt sätt.

Kärnvapenfysiker
Cybersäkerhetsexpert
Kärnkraftsingenjör

Policy-relaterade roller

Policy-relaterade roller

Analysera och utveckla kärnsäkerhetspolicyer, säkerställa att lagar och förordningar effektivt hanterar globala kärnhot samt främjar samarbetet mellan kärnvapenmakter.

Policyanalytiker på tankesmedja
Policyrådgivare inom regeringen
Specialist inom internationella relationer

Roller inom kapacitetsuppbyggnad

Roller inom kapacitetsuppbyggnad

Stärka institutioner och allmänhetens medvetenhet genom insamling, bidragsgivning och samordnade kampanjer för att förbättra globala säkerhetsinsatser.

Insamlare
Bidragsgivare
Kampanjsamordnare

Ledande organisationer

Globalt

Longview Philanthropy

Bidrar till att förhindra användning av kärnvapen och minska de existentiella risker som kärnvapen utgör genom sitt bidragsprogram

Nuclear Threat Initiative (NTI)

En ideell och opartisk global säkerhetsorganisation som fokuserar på att minska kärn- och biologiska hot mot mänskligheten.

Carnegie Endowment for International Peace

Arbeta för att stärka internationell säkerhet genom att identifiera akuta kärnrisker, informera om lösningar och engagera internationella aktörer för att åstadkomma förändring

Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen (ICAN)

En koalition av icke-statliga organisationer som främjar efterlevnad och genomförande av Förenta Nationernas fördrag om förbud mot kärnvapen.

Internationella atomenergiorganet (IAEA)

Ett globalt center för samarbete inom kärnområdet som främjar säker, trygg och fredlig användning av kärnteknik.

Bulletin of the Atomic Scientists

Publicerar innehåll för att utrusta allmänheten, beslutsfattare och forskare med den information som behövs för att minska människoskapat hot mot vår existens, med stort fokus på kärnvapen.

I Sverige

SIPRI

Tillhandahåller forskning, data, analyser och rekommendationer om väpnade konflikter, militära utgifter och vapenhandel samt om nedrustning och vapenkontroll.

Alva Myrdal-centrem för kärnvapennedrustning

Etablerad 2021 vid Uppsala universitet erbjuder de undervisning, forskning och policy-stöd kring kärnvapennedrustning.

Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning

Ett initiativ som lanserades 2019 av ministrar från 16 kärnvapenfria stater i syfte att minska polariseringen mellan länder och ta konkreta steg mot det gemensamma slutmålet om en värld fri från kärnvapen

Svenska Freds

Verkar för kärnnedrustning och för att Sverige ska underteckna och ratificera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.

#TAKE ACTION

Var ska man börja?

Skapa en skräddarsydd karriärplan

Utforska EA Sveriges kostnadsfria karriärguide, som hjälper dig att skapa en robust plan för hur du kan bidra till ökad kärnsäkerhet

Bygg upp din kompetens med IAEA

Öka din förståelse och kompetens inom kärnsäkerhet genom IAEA:s 21 kostnadsfria onlineutbildningsmoduler inom kärnsäkerhet

Picture of two people in personal impact career coaching session carried out by Effective Altruism Sweden

Ansök om individuell karriärrådgivning

Få input till din karriärplan, eller till ett specifikt karriärbeslut, genom individuell coachning med EA Sverige. Det är helt kostnadsfritt.

Ytterligare resurser och utbildning

Jobbportal

Hitta lediga tjänster

Använd 80 000:s jobbportal för att hitta lediga tjänster inom kärnsäkerhet som passar dina färdigheter och intressen

Profil för orsaksområde

Läs mer

Utforska 80.000 timmars omfattande analys av en karriär inom kärnsäkerhet

Forskning

Fördjupa dig i forskningen

Utforska Our World in Data's artiklar och diagram om kärnvapen

Nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad

Få de senaste nyheterna, insikterna och expertanalyserna inom kärnsäkerhet genom SIPRI:s nyhetsbrev Global Security and Arms Control

Podcast

Få en experts perspektiv

Hör NTI:s VD och COO Joan Rohlfing berätta om hur man undviker katastrofala kärnkraftsmisstag

Filantropiska bidrag

Utforska bidragsgivningens roll

Läs om Longview Philanthropy's Nuclear Weapons Policy Fund och deras strategi för bidragsgivning

>