Johan Täng

Läkare

Johan är läkare och arbetar med infektionssjukdomar. Han driver även Nordic Biosecurity Group (NBG) och försöker lista ut hur man bäst kan bidra till att förbättra biosäkerhet och biosäkerhet i ett svenskt och nordiskt sammanhang.

Biosecurity

Johan är läkare och arbetar med infektionssjukdomar. Han driver även Nordic Biosecurity Group (NBG) och försöker lista ut hur man bäst kan bidra till att förbättra biosäkerhet och biosäkerhet i ett svenskt och nordiskt sammanhang.

Projektdetaljer

Träffa Johan

Johan växte upp i en sömnig småstad i Småland där akademiska ambitioner inte var så vanliga. Trots det inledde valde han att studera medicin på Karolinska Institutet och avslutade 2024 sin AT. Han arbetar nu mot specialisering inom infektionssjukdomar vid universitetssjukhuset i Linköping, med syfte att lära sig hur vi på bästa sätt kan eliminera de värsta patogenerna och förhindra nya som kan hota folkhälsan.

Upptäckten av EA och grundandet av ett biosäkerhetsnätverk

Johan hittade GiveWell och 80,000 Hours för några år sedan, men började inte engagera sig i idéerna och gemenskapen förrän 2022. Han hade tidigare doppat sina tår i global hälsa, klimatfrågor och kärnvapennedrustning, och kände sig hemma när han hittade andra smarta, snälla människor som engagerade sig i dessa viktiga problem. Med tanke på vilka problem som verkar viktigast att arbeta med, tillsammans med hans egna yrkesbana, började Johan ägna sig åt biosäkerhet, där hans medicinska bakgrund och intresse för infektionssjukdomar kan utnyttjas. Genom EA Sveriges karriärcoachning kom Johan i kontakt med en annan läkare i den svenska EA-communityt, som blev både en kär vän och hans medgrundare av Nordic Biosecurity Group (NBG). Idén att starta NBG kom från konferensen EAGxNordics 2023, där det inte fanns ett enda evenemang med fokus på biosäkerhet. Sedan dess har Johan, med stöd av EA Sverige, nätverkat och börjat bygga en grupp och plattform för EA-personer och andra biosäkerhetintresserade personer i Norden.

Varför Johan tycker att biosäkerhet är ett viktigt problem

Den offentliga och politiska uppmärksamheten av biologiska hot, som pandemier, är ett resultat av en cykel av panik och försummelse. Så nu när vi går mot en ny fas av försummelse behöver vi i hög grad ambitiösa människor att fortsätta arbeta med att förebygga och förbereda oss bättre för framtida pandemier. Speciellt eftersom de kan vara mycket värre än covid-19, där virus spridna från djur (som fågelinfluensa), laboratorieläckor (obehagligt vanliga) eller till och med avsiktligt förbättrade/konstruerade patogener utformade för att vara mer destruktiva alla utgör allvarliga och pågående hot mot allmänheten hälsa och mänsklighetens välbefinnande. Dessa risker förvärras av effekterna av klimatförändringar och av bioteknologisk och AI-utveckling som kan sänka ribban för att skapa designade patogener som biologiska vapen. Men alla dessa hot har lovande politiska och tekniska lösningar, vilket gör det till ett problem som vi har tydliga sätt att förebygga.

Mitt råd till andra intresserade

Först vill jag betona att många människor med icke-medicinsk bakgrund har en stor chans att bidra till biosäkerhetslösningar. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, personer med bakgrund eller starka kunskaper inom teknik, produktdesign, ekonomi, datavetenskap, statistik, kommunikation och politik. Så om biosäkerhet verkar vara en bra personlig passform, två bra ställen att börja är podcasten på 80,000 Hours och deras hemsida samt BlueDot Impacts kurs i Biosecurity Fundamentals. Jag tar även gärna ett samtal och introducerar dig till NBG-communityt och andra resurser och möjligheter som skulle vara relevanta för dig.

Dela denna berättelse med en vän

Läs fler berättelser

Vivianne Manlai

Student & Policyforskare

Vivianne, en dubbelexamensstudent i filosofi, politik och ekonomi vid Stockholms universitet och teknisk fysik vid KTH, har tagit betydande steg mot en karriär inom AI-politik på internationell nivå. Inspirerad av EA-communityt och utrustad med mentorskap och karriärcoachning från EA Sverige har hon deltagit i Talos Fellowship, som syftar till att påverka ansvarsfulla AI-policyer och säkerställa att AI används till att göra världen bättre.

Vivianne Manlai

Student & Policyforskare

AI Safety
Emil Wasteson Wallén

Växtbaserad proteinentreprenör

Emil har en bakgrund som entreprenör och han har bland annat medgrundat Hooked Foods - en startup som utvecklar växtbaserade alternativ till fisk. Bolaget är grundat på EA-principer och har som mål att minska överfiske och fabriksodling av fisk – en del av djurriket vars välfärd är mycket eftersatt. Han är sedan 2023 generalsekreterare för EA Sverige och använder sin erfarenhet från Hooked för att hjälpa andra att öka sin positiva påverkan i världen.

Emil Wasteson Wallén

Växtbaserad proteinentreprenör

AnimalWelfare
Simon Eckerström Liedholm

Vilda djurs välfärdsforskare

Simon är forskare vid Wild Animal Initiative, där han använder sina kunskaper från sin doktorsexamen i evolutionsbiologi, och sin förmåga till forskning, för att förbättra livet för vilda djur – ett mycket eftersatt område.

Simon Eckerström Liedholm

Vilda djurs välfärdsforskare

AnimalWelfare
>