Vanliga frågor
Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om effektiv altruism.
Vanliga frågor
Vad är effektiv altruism?
Effektiv altruism (EA) är en global idérörelse som går ut på att använda forskning, förnuft och kritiskt tänkande för att göra så mycket gott som möjligt. Det finns många problem som behöver lösas, men vi kan inte göra allt på en gång.
Det innebär att vi måste prioritera de insatser som har störst effekt. Vårt mål är att hitta sätt att hjälpa så många som möjligt med de begränsade resurser vi har.
Inom EA finns t.ex. organisationer som utvärderar välgörenhetsinsatser, vilka yrkesval som gör störst skillnad och inom vilka samhällsproblem extra resurser kan bidra mest.
Insikterna från arbetet vägleder tusentals personer som vill maximera nyttan av sina donationer och karriärer.
Vad gör Effektiv Altruism Sverige?
Vi arbetar för att den forskning och de verktyg som tagits fram för att maximera impact ska nå aspirerande världsförbättrare i Sverige, så att mer resurser ska gå dit de gör störst skillnad. Rent konkret innebär det att vi:
-
Erbjuder kostnadsfri rådgivning om karriärval och effektiva donationsmöjligheter.
-
Arrangerar föreläsningar, kurser och diskussionskvällar.
-
Delar forskningsresultat i radio, poddar och debattartiklar.
-
Arbetar för att stärka det nätverk av effektiva altruister som finns i Sverige.
-
Stöttar nya projekt och organisationer som har potential att göra stor skillnad, som donationsplattformen geeffektivt.se.
Läs mer: Effective Altruism Sverige, Engagera dig
Menar ni att det jag gör just nu inte är det mest effektiva?
Kanske. Det finns många alternativ för den som vill göra gott, t.ex. olika samhällsproblem, tillvägagångssätt och välgörenhetsorganisationer. Vissa kommer att ha betydligt större effekt än andra.
Om du inte har ansträngt dig för att välja det mest effektiva är det osannolikt att du har råkat pricka in det bästa alternativet. Det är svårt att göra även om du lägger ner mycket tid på att göra ett optimalt val.
Den forskning som gjorts inom effektiv altruism tyder på att du troligtvis kan göra ännu mer gott genom att utvärdera och jämföra fler möjligheter.
Läs mer om detta: Vissa ändamål är bättre än andra
Hur mäter och jämför man olika sätt att göra gott?
För vissa insatser inom sjuk- och fattigdomsbekämpning går det att göra randomiserade kontrollstudier. Den insikten låg bakom Sveriges Riksbanks pris i ekonomi till Alfred Nobels minne 2019. Inom hälsa finns det också mått för att jämföra åtgärder, t.ex. DALY, som används av både WHO och Folkhälsomyndigheten.
Den typen av kvantitativa metoder fångar inte upp alla aspekter som är viktiga att väga in, men de kan vara en bra utgångspunkt. Ibland är skillnaden i effekt mellan olika åtgärder också så stor att måtten kan användas för att göra prioriteringar även om de inte är exakta.
Inom andra områden krävs andra analysverktyg. Future of Humanity Institute forskar till exempel på de främsta sätten att minska risken för existentiella katastrofer. Här kan det handla om att titta på vad som fungerat historiskt, dra lärdomar från relevanta forskningsfält och försöka göra uppskattningar över det förväntade värdet som är så bra som möjligt givet den evidens man har.
Effektmätning är svårt, och forskningsinstitut inom effektiv altruism arbetar för att hitta bättre sätt att jämföra olika sätt att göra gott.
Tio års arbete har resulterat i insikter och metoder som verkar lovande – till exempel vad gäller att utvärdera insatser inom global hälsa och välja vilket problem man ska försöka lösa med sin karriär – men det finns mycket forskning kvar att bedriva.
Transparens är en viktig värdering inom EA och organisationer som GiveWell publicerar utförliga rapporter över sina analyser för att utomstående ska kunna granska dem. Att vara öppna med våra metoder, antaganden och osäkerheter är en del i arbetet att försöka göra sådana här uppskattningar så bra som möjligt.
Tänk om jag inte har tillräckligt med pengar för att donera?
Du gör bäst bedömningen om du har marginal att donera eller inte. Värt att nämna är dock att även mindre summor kan göra stor skillnad om du väljer de effektivaste insatserna.
45 kr räcker till ett myggnät som kan skydda två personer från malaria i upp till sex år, och för 30 kr kan du förebygga undernäring hos ett barn i ett år.
Men det finns också andra alternativ om du vill göra mycket gott och inte har möjligheten att donera. Du kan till exempel göra ett karriärval som hjälper andra, eller engagera dig som volontär.
Läs mer om detta: Donera effektivt, Karriärguide för världsförbättrare
Vad har effektiv altruism åstadkommit?
Roligt att du frågar! Internationellt har rörelsen har bland annat samlat in miljarder till effektiv välgörenhet och influerat 3 000 personer att byta karriärer för att kunna göra större skillnad.
Centre for Effective Altruism har gjort en längre sammanställning där du kan läsa mer.
Läs mer på engelska: Impact
Hur gör jag mest gott?
Du kan göra stor skillnad med både din tid och dina pengar. Att göra ett genomtänkt karriärval eller donera pengar till effektiva välgörenhetsorganisationer är riktigt bra alternativ för den som vill maximera sin impact.
Karriär
En karriär är ungefär 80 000 timmar lång. Det är en enorm resurs för den som vill förbättra världen. Ett genomtänkt karriärval kan bidra till hundra gånger större positiv påverkan, och här finns generellt den främsta potentialen att göra mycket gott. Ett effektivt karriärval tar hänsyn till var just du kan bidra mest och handlar i korthet om att välja:
1) Ett problem som är stort, lösbart och försummat av andra. Många inom effektiv altruism fokuserar därför på global hälsa, djurvälfärd och att förhindra katastrofer, som extrema klimatförändringar, pandemier eller risker från avancerad artificiell intelligens.
2) En yrkesrol som effektivt tacklar det problemet. Det kan handla om t.ex. forskning, entreprenörskap eller policy-arbete.
3) Och ta hänsyn till dina personliga styrkor och preferenser.
Organisationen 80,000 Hours har ägnat mer än ett decennium år åt att utvärdera de bästa möjligheterna att göra stor skillnad med sin karriär. Vi har sammanfattat deras råd på svenska i en karriärguide.
Läs mer: Planera Din Karriär
Donationer
Visste du att en svensk medianinkomst på 35 600 kr innebär att du tillhör världens rikaste fyra procent? Samtidigt lever över 700 miljoner människor i extrem fattigdom – på mindre än 2,15 dollar om dagen – och varje år dör tio miljoner människor av sjukdomar som är billiga att behandla och förebygga. Den relativa rikedom som kommer av att ha fötts i ett rikt land innebär att många kan bidra till stor skillnad genom att donera en del av sin inkomst till effektiva välgörenhetsorganisationer.
GiveWell är en organisation som utvärderar effekten av insatser inom global hälsa. De bedömer att det går att rädda ett liv för 3 000 – 5 000 dollar. Det innebär att du, genom att skänka bort tio procent av en svensk medianlön under ditt arbetsliv, kan rädda ungefär 20-30 liv.
De allra effektivaste hjälpinsatserna kan uppnå 100- 1 000 gånger mer nytta än andra, så det är viktigt att göra välgrundade donationsval. Via geeffektivt.se kan du enkelt skänka pengar till bevisat effektiva åtgärder. Ge Effektivt är godkänd av Skatteverket för att samla in donationer som är berättigade till skattereduktion.
Läs mer om detta: Donera effektivt
Vad menar ni med att “göra gott”?
Förbättra liv – minska lidande och öka välbefinnande. Vi strävar efter att vara opartiska gällande vems välmående vi bryr oss om. Dels lägger vi ingen vikt vid faktorer som etnicitet eller kön.
Vi lägger inte heller någon vikt vid var någon bor. Om vi kan göra mer gott med våra resurser för personer som lever på andra sidan jorden bör vi, allt annat lika, prioritera det framför att göra mindre gott för personer som lever geografiskt närmare oss. Vi tror heller inte att det finns goda skäl att diskriminera andras välmående baserat på tid.
Det innebär att det är viktigt att ta hänsyn även till kommande generationer när vi utvärderar hur vi kan göra mest gott. Vi tror dessutom att djurs välmående bör beaktas, men är osäkra på hur mycket (eftersom vi ännu inte har tillräckligt stor kunskap om deras kapacitet till välmående och smärta, och hur det ska jämföras med människors).
Läs mer om detta: Vad innebär det att ”göra skillnad”?
Skulle det inte bli en konstig fördelning av resurser om alla följde rekommendationerna inom effektiv altruism?
Jo, om alla över en natt plötsligt agerade på våra råd skulle det uppstå problem. Effektiv altruism ger rekommendationer med hänsyn till vad andra redan gör.
Många problemområden och insatser rekommenderas just för att få andra bryr sig om dem, och det därför finns goda möjligheter att göra stor skillnad på marginalen.
Om många börjar följa våra råd minskar den förväntade marginalnyttan, och då behöver rekommendationerna uppdateras. Av den anledningen är en central princip inom effektiv altruism att uppdatera sitt beteende i takt med att förutsättningarna förändras.
De råd som lämnas inom effektiv altruism ska inte läsas som förslag på hur alla världens resurser ska fördelas, utan som lovande möjligheter givet hur resurser fördelas i övrigt.
Är effektiv altruism samma sak som utilitarism?
Nej. Många effektiva altruister är också utilitarister, men långt ifrån alla. Flera koncept som används inom EA för att identifiera sätt att göra stor skillnad liknar visserligen utilitarism: vi fokuserar på ökat välmående och minskat lidande, och vi vill maximera nyttan av de resurser som riktas mot världsförbättring.
Men EA är, till skillnad från utilitarism, inget försök att ge ett svar på vad som är moraliskt sant. EA har ingen normativ komponent om att du bör rikta dina resurser mot effektivt världsförbättrande. Vi försöker hitta de bästa sätten att hjälpa andra, och är en rörelse för dem som vill agera utifrån de slutsatserna, men i vilken utsträckning du följer råden är upp till dig.
Inom rörelsen finns såklart en mångfald av moraliska ståndpunkter. Vissa håller med Peter Singer om att vi har en skyldighet att hjälpa andra och ger en betydande del av sin inkomst till välgörenhet. Andra engagerar sig för att de känner en inre motivation att göra gott eller för att det bidrar till en känsla av meningsfullhet.
Många EA-koncept är relevanta för aspirerande världsförbättrare oavsett moralfilosofiskt läger, och inom EA tycker vi att det är viktigt att väga in moral uncertainty när vi gör analyser och drar slutsatser.
Läs mer om detta: Definitionen av effektiv altruism
Vill du läsa fler frågor och svar?
Du kan läsa fler frågor, invändningar och svar på effektivaltruism.org . We also recommend den här artikeln av 80.000 Hours.