Hej Ysa, och välkommen till EA Sveriges team! Vi är så glada över att ha dig hos oss som chef för strategisk utveckling.
Kan du berätta lite om dig själv?
Det är en sådan glädje att få ansluta sig till EA Sverige i en sådan strategisk position! Det har länge varit en dröm för mig att bo i Skandinavien eftersom jag först blev förälskad i Norge och sedan i Sverige för dess black metal-musikscen och vackra naturomgivningar. Jag är fortfarande fransk i hjärtat eftersom det inte finns något jag älskar mer än en bra, djupgående diskussion med människor som har modiga åsikter. Detta kan också bero på mina tidigare erfarenheter som forskare, eftersom jag har en doktorsexamen i historia och en kandidatexamen i juridik.
Min doktorsavhandling ingick i ett projekt inom Europeiska forskningsrådet som undersökte dynamiken i statsbyggande och vars främsta insikt var att samarbete var centralt för att bygga en stat och att det krävdes att alla hade ett personligt intresse för att det skulle fungera, i stället för att bara använda styrka för att styra. Detta tänkande passar väl in på effektiv altruism, där vi tänker rationellt kring globala frågor och försöker lösa dem på det mest pragmatiska sättet. Jag har också en stark förkärlek för stoicism och skulle välja Marcus-Aurelius tankar om jag var tvungen att välja en bok och leva på en öde ögrupp!
Vad tycker du om idéerna om effektiv altruism?
Lustigt nog kom jag in i EA-samhället genom en bok vars författare inte formellt är en EA, men som verkligen har format vårt sätt att tänka på globalt bistånd inom EA: Nobelpristagaren Esther Duflos ”Poor Economics”. Hon förespråkar en strategi som går ut på att lita på att de människor vi hjälper spenderar sina pengar så klokt som möjligt, och hennes empiriska forskning gör det möjligt att tackla stora frågor med flera små databaserade experiment, vilket gör det bästa av samhällsvetenskap blandat med hård ekonomi.
Och det är i princip vad jag vill göra på EA Sverige: utforma en flexibel, databaserad strategi baserad på flera experiment, och alltid se över vad som gick fel och förhoppningsvis rätt!
Vad är det som du har ändrat dig om under det senaste året?
Jag har varit skeptisk till hur bra kryptopengar kan vara, särskilt med tanke på hur förorenande gruvdriften är och hur de har använts hittills. Men att läsa om blockchain och de många användningsområden som det kan ha i framtiden – decentralisering av politik, tillförlitligt sätt att rösta, bland andra fördelar – fick mig att nyansera min bedömning. Jag ser fram emot att se vart det här tar oss och hur det kan användas för det allmänna bästa på ett relevant sätt.