FTX-kraschen

 

FTX Crypto Exchange är ett företag som driver en handelsplattform för kryptovaluta. Det har nyligen uppdagats oegentligheter kring FTXs handel med kundernas kapital, vilket lett till att företaget kollapsat och ansökt om konkursskydd i USA. Detta har påverkat många människor som har förlorat stora summor pengar. VD:n och medgrundaren Sam Bankman-Fried misstänks för marknadsbedrägeri och har avsagts sig sina uppdrag. Bankman-Fried har tidigare donerat pengar till effektiv altruism-rörelsen, har avgett Giving Pledge och förknippas av många med rörelsen. 

 

Vi på Effektiv Altruism Sverige vill vi uttrycka vår djupaste medkänsla för alla som på något sätt drabbats av de, högst troligtvis, olagliga aktiviteter Sam Bankman-Fried och FTX varit involverade i. 

 

Vi vill också understryka att Sam Bankman-Fried och FTXs agerande, ligger långt ifrån vår syn på vad EA handlar om. EA handlar inte om “ändamålen helgar medlen”-resonemang, utan om att vara en god medmänniska, samtidigt som man genom förnuft och forskning försöker förbättra världen så mycket som möjligt. FTX har frångått flera av EAs vägledande principer när man farit med osanningar, dolt viktig information från sina kunder och sannolikt brutit mot lagen.

 

Effektiv Altruism Sverige har inte någon direkt koppling till FTX Crypto Exchange, men har fått pengar från en stiftelse, som i sin tur finansierats av FTX. Vi kommer tillsvidare att innehålla dessa medel, för att kunna betala tillbaka dem. Vidare kommer vi fortsätta att arbeta med att diversifiera vår finansiering, ha transparens mot medlemmar och omvärld samt ställa krav på såväl oss själva som givare och sponsorer vad gäller adekvat resurshantering. Läs mer i vårt bokslut samt våra riktlinjer för resurshantering.

 

Ni får gärna höra av er till oss om ni har några frågor eller funderingar. Vi har tyvärr inte tillgång till mer information än den som finns offentligt tillgänglig och kommer troligen inte ha svar på alla frågor. Men vi finns här för att prata och kommer att göra vårt bästa för att stötta er känslomässigt och hjälpa er om ni har frågor om den information som finns.

 
Effektiv Altruism