Kommentar avseende Nick Bostrom och Future of Life Institute

 

Vi vill kort adressera två händelser inom EA-communityt, med särskild koppling till två kända svenskar. 

Den 9 januari delade Nick Bostrom, en inflytelserik filosof inom EA-rörelsen, en ursäkt för ett mail med rasistiskt innehåll som han skickade i slutet av 90-talet. Både mailet och ursäkten har väckt starka känslor hos många i EA-communityt

Fyra dagar senare publicerade tidningen Expo en artikel där de skriver att Future of Life Institute (FLI) - som arbetar för att reducera katastrofrisker, grundad och ledd av den svenska fysikern Max Tegmark - skrivit ett letter of intent för ett ekonomiskt stöd på drygt en miljon kronor till uppstarten av Stiftelsen Nya Dagbladet. Denna stiftelses grundare är även chefredaktör på Nya Dagbladet, en vad vi anser, högerextrem nättidning med rasistiskt innehåll. Det är dock viktigt att notera att FLI, efter en djupare granskningsprocess, valde att inte betala ut några pengar till stiftelsen. Den 18 januari delade de även en FAQ kring incidenten.

Dessa händelser är djupt olyckliga och vi vill understryka att, enligt oss, bygger effektiv altruism på ett det centrala antagandet att alla människors välbefinnande räknas lika. Effektiv Altruism Sverige står och kommer alltid att stå emot rasism, trångsynthet, partiskhet, orättvisor och diskriminering. De ligger i stark motsats till vårt uppdrag att bidra till ett globalt community av människor dedikerade till att göra så mycket gott som möjligt. 

Vi kommer fortsätta att arbeta för en inkluderande kultur där ingen typ av diskriminering tolereras, samt vara transparenta mot våra medlemmar om hur olika beslut tas. Om ni, liksom vi, känner oro och har frågor får ni gärna kontakta oss. Och om ni reagerar på något som inte går i linje med vår ambition att arbeta för ett inkluderande community ber vi er att höra av er. Ni kan nå oss på info@effektivaltruism.org eller vända er direkt till någon på kansliet. I det fall ni inte känner er bekväma att prata med EA Sverige, kan ni vända er till The Community Health Team på Centre for Effective Altruism. 

 
Effektiv Altruism